BG|EN
 
PartyStars DJs / Sven Vath
Sven Vath

Born in: Обертхаузен, Германия
rating: 4.66667 votes: 3
 31%
Sign in to rate »

Sven Vath
1964

Свен се ражда в Обертхаузен, градче близо до Франкфурт, Германия.

1982

От редовен посетител във Франкфуртския клуб Дориан Грей Свен става резидънт DJ. Кариерата му започва със соул, хай енърджи и ню романтик. Странни костюми и себеутвърждаващ нарцисизъм характеризират неговата персона в средата на осемдесетте.

1983

Действието вече се развива в другия известен клуб във Франкфурт по това време – The Vogue. Свен свири по-различна музика и все повече се разделя с мейнстрийма. Шампанско във въздуха и парти ексцесии, нехарактерни за при-техно ерата са част от атмосферата на The Voguе.

1984

Свен е постоянен DJ във Vogue за уикендите. Армията му от фенове расте с всяка изминала седмица. Типично мейнстрийм диско музика можа да се чуе само в началото на вечерта. Американският ъндърграунд репертоар намира все повече място в сетовете му.

1985

Клубната сцена в Чикаго се развива шеметно. Нейното влияние стига бързо до Европа. Термини като хаус и ‛jackin’ in the house‛ бързо се разпространяват и сред публиката, която ходи в The Vogue. Думата ‛парти‛ става постоянна част от речника на Свен Вет.

1986

Започват изявите на Свен зад граница. Работи в Ибиса и след завръщането си в Германия започва работа по първия си сингъл. Заедно с Микаел Мюнциг и Лука Анцилоти, които по-късно формират Снап, Свен издава първия сингъл под името Off. Така той става първия DJ в Германия, който има своя собствена продукция. Малко по-късно същата година той издава и втория си сингъл за Off – Electrica Salsa.

1987 – 1988

Свен се връща отново в Дориан Грей и започва да пропагандира и налага звука на белгийскито техно, по–късно известен като electronic body movement. Off постигат огромен удпех с Electrica Salsa, следва турне в Европа и Южна Америка и албум, който бива обявен от критиката за ‛готик техно‛. През 88 Свен заминава за Париж, където се изявява като go-go танцьор. След завръщането си във Франкфурт заедно с двама приятели купува клуба Thе Vogue и след голям ремонт отваря врати The Omen. Там започва разпространението на асид хаус звука и началото на легендата е сложено.

1989 – 1990

Следват многобройни проекти с Матиас Хофман под името Mosaic, ремикси на Déjà vu и Jean Michel Jarre. Едновременно с това стилът на Свен на грамофоните се променя. Техното вече съществува и Свен е един от неговите първи посланници в Германия. The Omen става място за среща на млади хора, увлечени по новия звук от целия свят.

1991

Заедно с Матиас Хофман, Свен Вет формира лейбъла Eye Q и новият звук е наречен ‛хипнотична, монотонна хаус музика‛, по-късно трансхаус и накрая транс. Самият Вет и до момента предпочита и до сега да си спомня за това явление като за ‛звука на Франкфурт‛.

1992

Свен /кръстника на техното/ DJ-ства навсякъде по света. Четири поредни лета е в Гоа, Индия и е почитан от сцената там като истински бог и родоначалник. Междувременно новият му лейбъл Harthouse издава първия му авторски албум под името Barbarella. Свен среща Ралф Хинденбойтел, който става постоянния му студиен партньор. През Септември излиза първия му албум под името Свен Вет – Accident In Paradise.

1993 – 1995

Следват три динамични години с много издадени плочи и ремикси, както и втори албум The Robot, The Harlequin and The Balletdancer. Едноверменно с това Свен се изявява като DJ от Европа и Япония до Мексико и Съединените щати, където е първия DJ, който взима участие на алтернативния фестивал Лолапалуза.

1996 - 1997

През Април 96 Свен стартира проекта си Кокун във Франкфурт, Мюнхен и Копенхаген. Това е фестивал, на който се преплитат много различни изкуства с електронна музика. Поради организационни и финансови трудности фестивалът не успява. Това е повратна точка за Свен и той се оттегля от лейбълите си Eye Q, Harthouse и Recycle or Die и насочва цялата си сила в новия проект. Едновременно с това основава и букинг агенцията Кокун с идеята да подкрепя артисти, които са му направили впечатление. 1998

Новата звукозаписна компания на Свен Вет – гигантът Virgin издава четвъртия му самостоятелен албум Fusion – смес от техно, хаус, трипхоп, електро и биг бийт. Следва световно турне Fusion в Европа, Азия, Канада и Америка. Излизат шест винила в ограничен тираж с ремикси на парчета от албума. Сред ремиксаторите са най-нашумелите имена в модерната електронна музика – Йоханес Хейл, Майкъл Майер, Ричард Барц, Клод Йънг, Антъни Ротер, Крис Либинг. Те имат феноменален успех и скоро стават задължителна част от всяка електронна фонотека. Агенцията Кокун започват клубни партита и за резиденция избира клуб U60311 във Франкфурт. Кокун става символ на метаморфозата на Свен към новите реалности на клубната култура. Той отново е на гребена на вълната и води останалите. Тази година затваря врати и клубът Omen с 18 часов сет на неговия основател. Свен Вет идва за първи път в България по покана на Метрополис и столичната зала Фестивална посреща 8000 души в Сряда вечер за дебюта на ‛кръстника на техното‛ на Балканите.

1999

Свен не може да бъде спрян. Шестте винила с ремикси излизат в албум под името Six In The Mix. Кокун започват вечерта си в Ибиса в клуб Амнезия. Всеки Понеделник 5000 клъбъри са готови да слушат различна от мейнстрийма за Ибиса музика. Вет подготвя новия си албум Contact заедно с продуцентите Алтер Его, Йоханес Хейл и Антъни Ротер. Той абсолютно отразява търсенията на Свен в света на електронната музика – към електро и модерно клубно техно звучене.

2000

През Февруари започва световното турне Contact. Свен е отново в България и прави близо 8 часов сет в 6-та панаирна палата в Пловдив. Преживяване, което едва ли има аналог. В родния му Франкфурт стартира лейбъла Кокун Рекордингс, който издава артисти от агенцията. Клюбовете Кокун в Германия, Ибиса и Барселона со повече от успешни. Това провокира Свен да издаде първия си официален миксиран диск – The Sound of the First Season, който предава уникалната атмосфера на вечерите на клуба. През Декември Virgin издават компилация с някои от най-известните парчета на Свен, записани за лейбъла Еye Q в нови ремикси озаглавена Retrospective 1990 – 1997.

2001

Свен започва работа по новия си албум Fire отново съвместно с Алтер Его. В него са включени синглите Je T’aime в дует с Miss Kittin, Mind Games и Steel. Вет прекарва лятото между Европа и Ибиса, където вечерта на Кокун в Амнезия е обявена за най-добрия клуб на парти острова трета година поред. В края на годината излиза албума Fire.

2002

Свен Вет прави ново световно турне Fire с голям успех. Върху парчетата от албума се раждат ремикси и излизат на винили един по един. Свен е в тясна връзка с Ричи Хаутин и заедно с него са основните DJ на клубната вечер на Кокун в Амнезия, Ибиса. Гости там са Марко Карола, Джош Уинк, Карл Кокс, Крис Либинг, Алтер Его, Рикардо Вилалобос, Фетс енд Смол. В края на годината пакетът от ремикси е завършен и в подготовка е нов албум на Свен Вет – Fireworks.

2003

Fireworks излиза през Март и Свен отново е на турне. Този път то започва от Азия – Япония, Китай, Малайзия и в момента е в разгара си в Европа. Дата от това турне ще бъде гостуването му на 7-мия рожден ден на Метрополис на 4 Април. The Master is back. Be prepared!

COMMENTS
Preview profile
norababy11: send message add to friends Added: 2012-04-01 02:05:10
hi,
My name is miss Nora,
i like you picture
so please contact me
here in my private
email address(norababy33@yahoo.com)
so that i will send u more pictures
I'm waiting for your response
Nora
Preview profile
Mu3ePHuK: send message add to friends Added: 2009-07-21 15:34:50
NAI GOLEMIQ ELA PRI NAS DA TI POKAJEM KAKVO MM|OJEM !!
Poll  
 
Sign in to weekly newsletter
ALBUMS TOP NEW members
© 2005-2022 PartyStars.bg all rights reserved!